Agenda

December 2025

‘Kunst voor de Keyser’

De Beemster Compagnie, een samenwerkingsverband tussen gemeente Purmerend en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, ontwikkelt woningbouwlocatie De Keyser in de Middenbeemster. In het kader van deze gebiedsontwikkeling is er budget gereserveerd om een kunstwerk voor deze nieuwe woonwijk te laten ontwerpen en plaatsen. Kunstenaar Rob Cerneus is geselecteerd voor deze bijzondere opdracht met als uitgangspunt de (cultuur)historische waarden van de Middenbeemster. Deze opdracht valt samen met de viering van 25 jaar UNESCO Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster.

Karakteristiek voor de Beemster zijn de openheid van het landschap en de monumentale rechtlijnigheid van wegen en sloten. De Beemster dankt haar UNESCO Werelderfgoed status aan deze unieke vierkante gridstructuur van de droogmakerij en is tot bloei gekomen door o.a. landbouw en fruitteelt. En waar De Beemster nog meer bekend om staat is natuurlijk de kaas. Rob Cerneus is met verschillende vertegenwoordigers van de Beemster gemeenschap, van jong tot oud, in gesprek over wat Beemster zo bijzonder maakt.

“Mijn werk moet kloppend voelen bij de identiteit van dit gebied en bijdragen aan de beleving van de openbare ruimte. Ik wil een duurzaam beeldhouwwerk creëren dat verwijst naar de rijke historie en vruchtbare Beemstergrond. Beelden dragen de betekenissen over die wij als mensen geven aan onze leefomgeving en bewaren ze voor de volgende generaties.”

Het historische en sociaal economische hart van Middenbeemster bevindt zich nog steeds rond het dorpsplein, op de kruising van de Middenweg en de Rijperweg. Hier staat ook de door Hendrick de Keyser ontworpen kerk van Middenbeemster, die met haar torenspits het hart van het dorp markeert. Middenbeemster is, met name in de tweede helft van de vorige eeuw, sterk gegroeid. In eerste instantie alleen ten westen van de Middenweg, later is ook het kwadrant ten oosten van de Middenweg en ten noorden van de Rijperweg ontwikkeld. Met de ontwikkeling van De Keyser in het vierde kwadrant van Middenbeemster krijgt het dorp een logische voltooiing omdat het dorp daarmee als geheel weer een symmetrische opzet krijgt. Het project De Keyser ligt aan de zuidoostkant van het dorp Middenbeemster in het enige tot voor kort onbebouwde kwadrant van dit kruisdorp. Door ook dit vierde kwadrant te bebouwen komt het geografisch middelpunt van het dorp opnieuw te liggen waar het 400 jaar geleden is ontworpen: op de kruising van de Middenweg en de Rijperweg. De ontwikkeling heeft de naam De Keyser meegekregen, vernoemd naar Hendrik de Keyser, en biedt ruimte aan bijna 600 woningen.

Oktober 2024

‘Veenusop de dijk

Het beeld ‘Veenus’ wordt in oktober teruggeplaatst op de dijk bij Etersheim. Op de plek waar het beeld stond wordt de dijk namelijk versterkt door de Alliantie Markermeerdijken. De dijk schuift meters op richting het Markermeer. Een klein stukje oude dijk blijft behouden. ‘Veenus’ haar definitieve standplaats wordt boven op dit stukje oude dijk. Hiermee kijkt zij vanaf de oude dijk uit over de nieuwe dijk naar het Markermeer.

Kunstenaar Rob Cerneus heeft, in opdracht van de Gemeente Edam-Volendam en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het bronzen beeld ‘Veenus’ gemaakt om een blijvende herinnering te creëren aan de dijkversterking en het leven met water met al haar grillen. Het beeld staat symbool voor de (historische) verbinding tussen de bewoners van het ingepolderde land, de dijk en de voormalige Zuiderzee, het Markermeer.

‘Veenus’ is in oktober 2022 zwaar beschadigd bij een poging tot diefstal. Er is toen met grof geweld geprobeerd het bronzen beeld te stelen. Het poldermeisje is daarna door beeldhouwer Rob Cerneus en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier eerder dan gepland van de dijk gehaald en veiliggesteld. Na herstel en extra beveiliging is besloten het beeld komende oktober, tijdens de Kunstmaand, weer terug te plaatsen. Veenus is het beeldmerk van de Kunstmaand Oktober in de Gemeente Edam-Volendam. Deze maand staat volledig in het teken van kunst en kunstenaars, culturele organisaties, horeca en andere ondernemers hebben hun krachten gebundeld en een aansprekend programma neergezet.

December 2023

Veenusvoor 150 jaar Boon Edam

Op vrijdagmiddag 8 december heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdkantoor van Royal Boon Edam International B.V. in Edam officieel geopend. Dit evenement was ter ere van het 150-jarig bestaan van het familiebedrijf, een wereldleider op het gebied van beveiligingstoegangen en architectonische tourniquetdeuren. Als een mijlpaal voor de toekomst en om tegemoet te komen aan de voortdurend veranderende werkomgeving, heeft Boon Edam recentelijk geïnvesteerd in een nieuw hoofdkantoor in Edam. Het is een symbool van innovatie en duurzaamheid en ondersteunt de toekomstambities van het bedrijf.

Rob Cerneus heeft de opdracht gekregen van de Gemeente Edam-Volendam om voor deze speciale gelegenheid een kleine versie van ‘Veenus’ te maken. Veenus staat symbool voor dit gebied en dit specifieke bronzen beeldje wordt uitsluitend gemaakt in opdracht van Gemeente Edam-Volendam of het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij is een iconisch beeldbepalend monument voor de Provincie Noord-Holland en tevens het beeldmerk van de Kunstmaand Oktober van de Gemeente Edam-Volendam.

Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding door het pand samen met de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, en de burgemeester van de Gemeente Edam-Volendam, Lieke Sievers. In de centrale ontvangsthal van het hoofdkantoor van Boon Edam is een experience centre gerealiseerd. Op deze locatie heeft het kunstwerk een ere plek gekregen en is bijzonder dankbaar in ontvangst genomen door de CEO van Boon Edam, Niels Huber.

Oktober 2023

‘De Poort der Verbeeldingvoor 25 jaar Zaantheater

Op woensdag 20 november 2013 is in het Zaantheater ‘De Poort’ onthuld. Het monumentale beeldhouwwerk is een geschenk van de Stichting Vrienden van het Zaantheater ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van het theater. Een jaar lang zijn artiesten, medewerkers en bezoekers van het Zaantheater op de foto gegaan. Avi Goodall heeft al deze foto’s verwerkt tot een tijdelijk fotopaneel voor in het bronzen kunstwerk. Speciaal voor de onthulling van het werk heeft Marco Gerris, artistiek leider van ISH Dance Collective, een choreografie gemaakt die tijdens de onthulling is uitgevoerd door dansers van zijn dansgezelschap ISH.

Voor het 25-jarig jubileum van het Zaantheater is het definitieve kunstwerk ‘de Poort der Verbeelding’ met een monumentaal schilderij voor in het bronzen kunstwerk onthuld op donderdag 12 oktober 2023. En voor de opening van het theaterseizoen heeft Rob Cerneus samen met Shailesh Bahoran, artistiek leider van de Illusionary Rockaz Company, en Mike den Ottolander, creatief producent en lichtontwerper, een unieke performance gecreëerd.

Dit kunstwerk staat symbool voor de verbeeldingskracht en is een liefdesbetuiging aan de vrouw van de beeldhouwer. ‘La Porte de l’Enfer’ van de bekende beeldhouwer Rodin is de inspiratiebron voor de bronzen lijst. De man en vrouwfiguur in de zijpanelen en in het schilderij symboliseren het onuitputtelijke thema van de liefde in het theater, noem ze ‘Romeo & Julia’. De drie figuren boven de bronzen poort dragen de titel ‘Stilte, Moed & Wijsheid’. Hoeveel situaties zijn er niet in ons leven dat het er niet om gaat nog even vol te houden, maar om te dragen wat het leven je te dragen geeft.

Meer informatie is te vinden op de website van het Zaantheater via de link

Oktober 2023

Artikel NHD Kunsteducatieproject ‘Waaien voor Vrijheid’

Dit kunsteducatieproject is onderdeel geweest van een groter landelijk project ‘de Geboorte van Nederland’ geweest en hierbij stonden de vier V’s centraal: Verbondenheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Vrijheid. Het samenwerkingsverband van gemeenten heeft het herdenkingsjaar 450 jaar Vrijheid aangrepen om het gesprek te voeren over hoe we in onze huidige samenleving omgaan met deze belangrijke waarden. Rob Cerneus heeft de opdracht gekregen van de Gemeente Edam-Volendam om als beeldend kunstenaar deze vier V’s uit te dragen in samenwerking met de lokale basisscholen van het Kwartet. Cerneus heeft een bijzonder kunsteducatieproject ontwikkeld, waarbij de metershoge molenzeilen zijn beschilderd door de basisschoolleerlingen.

Cerneus: “Het Kwartet bestaat uit vier scholen en de molen heeft vier wieken, dus een kunsteducatieproject met deze vier V’s was snel geboren. Waarom vogels en vissen voor vrijheid? Wij kennen allemaal de uitdrukking zo vrij als vogel of als een vis in het water. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend en wordt op sommige plekken in de wereld zwaar bevochten. En in donkere tijden is het juist van belang om met verbeeldingskracht het pad van onze kinderen te verlichten. Deze krachtige en kleurrijke vogels en vissen vragen vandaag en gedurende de maand oktober de aandacht voor de vrijheid van kinderen wereldwijd.”

Dank aan: Stichting Etersheimerbraak, Bezoekerscentrum de Breek en de molenaars Bart Slooten en Jordie Nannes.